Saturday, June 11, 2011

Soalan famous SPP

Bangun seawal tiga pagi. Otak dah cukup tidur agaknya. Terus bangun, tengok tv. Pusing balik, takde cerita menarik. Terus pergi ke laptop. Buka Running Man Episod 36, Kim Hyun Joong, guest dalam game kejar-kejar.   Habis gelak, terus buka game Simply Hospital, game doktor-doktor. Haha. Macam-macam. Serious mana ada life pepagi buta ni.

Pastu buka blog. Tengok entry semalam - Dokumen untuk Temuduga SPP. Pastu cari soalan-soalan yang famous. Certain orang dia tak suka baca untuk SPP, certain orang ambil tahu pasal SPP. Masa depan beb. Lainlah kau memang cemerlang dan tak perlu buka buku, buka paper, buka tv untuk tahu benda-benda yang berlaku sekitar kau.

Ayat yang biasa diutarakan oleh mereka:
1. Just do it. No need baca lah..
2. Weh, apa soalan yang depa tanya eh..?
3. Hai geng, nak tau lah..apa yang aku patut tahu before pergi interview?
4. Tawakal je la..

Heh. Aku bukan orang pandai, jadi sebab tu aku mahu study. Lainlah kau, memang cemerlang belaka. Jadi tak payahlah berlagak seperti hero dan heroin dan beranggapan SPP ini kacang belaka.. Tak baik untuk kesihatan. So disini, aku collect soalan-soalan famous untuk interview SPP.

Soalan-soalan famous untuk temuduga SPP
  1. Rukun Negara
  2. Falsafah Pendidikan Negara
  3. Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK)
  4. 16 Nilai yang terkandung dalam FPK dan mana datangnya nilai-nilai tu.
  5. Teori-teori pengajaran dan pedagogi yang berkaitan - behavior theory, constructivist theory, humanistics theory, cognitive theory dan sewaktu dengannya. Pastikan tahu siapa tokoh2nya.
  6. Cara mengajar dan cara meningkatkan motivasi murid ikut teori behavior, sosial dan kognitif (berdasarkan kepada teori2 pembelajaran)
  7. PIBG
  8. Struktur pentadbiran
  9. Isu-isu semasa dalam dan luar (baca paper, tengok berita)
  10. Isu Pembunuhan Osama
  11. Isu-isu pendidikan yang terkini
  12. Menteri-menteri Kabinet
  13. Nama menteri pelajaran dan pengajian tinggi berserta timbalannya
  14. Nama pengarah pendidikan mengikut negeri masing2 berserta timbalan
  15. Wawasan 2020
  16. Dasar 1 Malaysia
  17. SBT
  18. MBMMBI
  19. 1 Murid 1 Sukan
  20. Modal Insan
  21. NKRA
  22. KSSR
  23. LINUS
  24. KPM
  25. PIPP
  26. Konsep Integriti
  27. Ibu negara-negara dunia
  28. Pasal sekolah sendiri - KURI/HEM/KOKU
  29. Lagu sekolah
  30. Lagu negeri
  31. Sejarah Negeri tempat mengajar - Contoh bilakah sarawak masuk malaysia? atau kenapa limbang berada di tengah-tengah limbang?..
  32. Rancangan Pengajaran Harian + Refleksi (waktu sesuai tulis refleksi)
  33. Mengajar depan Panel
  34. Menilai pencapaian murid-murid berdasarkan kepada Taxonomy Bloom
  35. Jenama kereta keluaran German, France - ada juga soalan camni..LOL

Format SPP baru
Temuduga secara berkumpulan (3-5 org).
Perincian markah
20% (Sahsiah/Perwatakan/Penampilan)
20% (penyampaian)
30% (pengetahuan akademik/ikhtisas)
30% (pengetahuan isu2 semasa)

*Ada lagi, nanti aku update. Haha. Pada siapa yang dah interview, tahniah. Pada siapa yang belum, good luck! :) Hope ini akan membantu

Sumber:
1. Guru2 Februari 2011
2. PISMP IPG - 1st Graduation

*update dari Fareez Shahrir

Gile ah interview spp tanye pasal fakta2 susah. siap suruh kaitkan dgn sistem pendidikan jepun dan barat. pastu terangkan 16 nilai2 yang terkandung dalam FPK. Dari mane datangnye nilai2 yang terkandung dlm FPK. Teori2 berkaitan. PIBG. struktur pentadbran. naik pening aku. naseb aku tenang.

*Update dari

soalan interview spp..salah sorg my friend

attire: bj kurung. kasut bertutup, stokin, nametag.kalo hr khmis, pakai bj batik. lelaki, anda dikehendaki memakai blazer. ladies x perlu.

soalan intrvw yg ditny pd sy:

1. cm biasa dia soh perkenal diri creta sal family semua2 tu. Ckp sampai dia soh berhenti.

2. dia tny flsafah pendidikan kebangsaan (hafal full)
-then, maybe dia suruh elaborate sikit 1 elemen dlm flsafah
pendidikan.
cthny: 'FPK = pendidikan di malaysia ialah suatu usaha secara berterusan ke arah memperkembangkan potensi individu secara menyeluruh dan bersepadu bagi mewujudkan insan yang seimbang dan harmonis dari segi jasmani emosi rohani dan intelek berdasarkan kepercayaan kepada Tuhan….(satu lg ayat tu jgn lupa hafal jg)

dia soh sy terangkan apa tu kepercayaan kepada Tuhan.
ada 3.
a. percaya bahawa wujudnya Tuhan
b. percaya bahawa adanya pencipta yang mencipta dunia ni.
c. percaya adanya balasan / kehidupan lain selepas mati. Perbuatan baik dibalas baik dn sblikny.

3. Dia soh terangkan ttg 1 Malaysia
a)apa itu satu malaysia,

b) 8 nilai2 terkandung dlm 1 Malysia : ketabahan, rendah diri, budaya kecemerlangan, kesetiaan, penerimaan, pendidikan, meritokrasi, (2 lg sy x ingt)
-nnti dia soh terangkan salah satu dr nilai tu.
- kalo boleh, terus shj bckp/ terang apa2 sj pasal 1 Malaysia ni. Tak perlu tggu dia minta kita terangkan.

c) motto 1 Malaysia: Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan

4. ciri2 guru cemerlang. (goreng ja ni)
-cth: tepati masa , menyediakan abm dan menyiapkan lesson plan sblum masuk kelas, ever ready sblm msuk kelas, sabar dengan kerenah pelajar2 etc.

5. kmdian, motto n visi sekolah.

6. budaya baik yg diamalkan d sek dan yg patut diteruskan.
Cthny: sebelum masuk ke kelas, pg2 bc doa, nyanyi lagu negaraku, sblum bunyi loceng, mainkan bacaan ayat-ayat al-Quran etc. (sy sek Chinese, mmg x de semua benda2 ni), tp most student 6.30 pg dh ada di sek. 7.20 nyanyi negaraku, 7,25 start blaja. (dato’ tu ckp bila, semua pelajar dtg awal, jd, pengawas x perlu tggu pelajar2).

ini yg ditny dato’ tu pd sy. dlm 10 minit je.(dato' ni sgt sempoi ^__^) Mgkin sbb sy org second last, dh pukul 1 time tu. Dia intrvw dr pukul 7.30 pg. jd, dah penat kot…

adilah pun dah diintrvw.. dia 5 org sebelum sy.
Dato’ tu tnya juga adilah pasal teori2 constructivism, behaviourism etc. sy dia x tnya.
Kalo yg course PJ, dia byk tnya pasal SUKAN. ikut course lah.

Tp ikut intrvwr jg.
Yang dato’ ni tnya bnda2 yg sy ckp kt atas.
Yg bilik satu lg, tn haji intrvwr ny sessi 7.30 pagi, dia x tny semua2 ni.
Just Tanya pasal pengalaman kita , mslh2 dihadapi di sek, n cr kita atasi.
Kwn yg diintrw oleh tn haji tu ckp, sesi tu cm bersembang je. Dia tnya kita, kita tnya dia…

Tapi, bila sesi pukul 10.30 ke atas, sesi dengan tn haji tu ada yang kena sampai 30 minit sorg. Dia tnya pasal Modal insan.

Sesi sehari sebelum tu, ada intrvwr Chinese. Itu mmg dia tnya kaw2 lah..

Kitorg ada prepare nama2 menteri, jwtnkuasa KPM, JPN, PPD n sekolah, budget ’11, isu2 semasa, NKRA, Tonggak 12, tapi semua ni stkt sesi 21 oct tu, x ditny.
Tp, sy nasihatkan prepare shjlah kan. Lain intrvwr, lain carany.

p/s: academic trnscript jgn lupa apply awal2. uitm ambil masa nk proses. borang kewangan 8 sila minta pada kerani. dpt surat, tnjuk pada kerani supaya kerani boleh tolong dptkn dokumen2 yg patut.susun dokumen ikut susunan yg diberi.

*Update dari Zatie Afiqah

soalan spp dia tnya haitu sal diri sendiri, sejauhmana keberkesanan homework yg diberi kpd murid...dan garis panduan guru perlu patuhi utk bg homework..smuanya ada dlm taxonomy bloom..dan kena bt demo pnp dgn rakan2 lain jd pelajar...lepas tu akan bg komen persembhan pnp yg dibuat..overall xyah risau sngt yg penting sgala dokumen asal masukkan dlm clear folder nt kt situ dia dh kiira markah kita apapun gud luck smua

12 comments:

[MiSs1904] said...

trimas byk2 sb da listkan bnda pa yg ptut tau..~ harap2 sempatla baca..at least ada la gak ilmu..~

Nur Atiqah said...

no problem la paan. small matter :)

kudabesi said...

arigato gozaimas

Nur Atiqah said...

Doo itashimashite :)

Anonymous said...

mcm mnA dengan dokumen yg salinan letak dlm sampul ke?gmbr yg dia nk n borng senarai semak perlu ditampa?

Anonymous said...

thanks for the good tips <3

Nur Atiqah said...

dokumen ori - clear folder
dokumen salinan - sampul

ori+salinan yg ada gambar - tampal ler ko ni..keke, takkan ler ko nak letak kosong aje..:)

Nur Atiqah said...

no problem la encik anon :)

kudabesi said...

gambor ape weh? apesal aku tak jumpa pun suh letak gambo?

Nur Atiqah said...
This comment has been removed by the author.
kudabesi said...

oh tapisan keselamatan awal2 posting aritu dah isi

apasal dalam dokumen untuk temuduga tak tulis ek..pening btol huhu

Anonymous said...

Fatimah Azahari
Alhamdulillah...selesai sudah....antara yg ditya td adalah
1.KSSR
2.wawasan 2020
3.satu murid 1 sukan

Hanaa Hatta
Antara soklan interview pagi td :
1. isu2 semasa yang penah dibaca...
2. kssr
3. teori pembelajaran (bagi contoh)
4. berkaitan content mp yg kite ajar kt skol.. cth: td dia tnya utk subjek bi.. "can you tell me what is the basic thing you should teach for teaching simple sentences.. give example..
5. inovasi dalam p&P.. contoh kreativiti yang dilakukan dalam p&P
6. mcmmana nak kawal budak pra-sekolah..
7. apa faedah penggunaan ICT dalam p&p
rsnya ni je la kot td... alhamdulillah semua dah selesai.. gudluck! (^___^)

Aian Abba
Alhamdulillah selesai interview di JPN Kedah... =)
Interviewer perempuan...Datuk Normah sgt la super sempoi (^_^)
antara soalan2 utk dikongsi ngan kwn2 sekalian:
1. Kaedah apa yg cikgu gunakan semasa proses P&P?
2. Isu2 semasa yg pernah cikgu baca @ dengar
3. Part yg penting dlm RPH?
4. Kaedah baru kenaikan pangkat untuk guru berdasarkan ucapan PM sempena hari guru kebangsaan 2011

Rahmat Sholihin
Per..aku rase buka kena temuduga..kena ceramah ade lah..wa..redha jer lah..gila soalan..mencanak2...huhuh.kena basuh otak2 kami..huhu..sedih lah..ok..antara soalanya.....ok..ape perkaitan antara sejarah malaysia dengan tertubuhnya malayan union..? Presiden Barack Obama merupakan presiden amerika ke berapa..? Brapa luas sekolah untuk jumlah 500 murid..? Isu perpaduan, siapakah yg mula-mula menggagaskan idea 1malaysia..? Kenapa masalah perpaduan semasa Tuanku Abdul Rahman sebelum kemerdekaan berlarutan sehingga ke hari ini..? Berapa luas jajahan plestin yang di kuasai oleh israel....? Wah..! unpredictable..!!!!!! @#$#$$%^%#^$%*^%*&%

Zaffan Hayat
alhamdulillah..selesai dh interview..penemuduga sangat ramah..awal2 terang berkaitan diri, keluarga dan pendidikan..3 soalan je yg kene tanye.. 1) Falsafah pendidikan islam (mybe sb major pendidikan islam) 2) terangkan berkaitan menuntut ilmu secara berterusan (goreng jela) 3) adakah guru menjadi punca masalah disiplin murid-pengalaman (ni pn goreng).. sekian,terima kasih.. 45 minit shj..

Nur'Aisyah Najihah Isa Oh, lpe.. Ada membe kne tanya psl KONTRAK SOSIAL, 1 MALAYSIA, PENDAPAT TNTG NASI LEMAK PUNCA OBES..